Rapoarte de analiza
Materialul curent este un update al celui realizat in luna aprilie, principalele diferente fiind dividendele (ordinare sau suplimentare) aprobate intre timp de cativa dintre emitenti si raportarea la un alt pret de referinta pentru calculul randamentului dividendelor distribuite din profitul pe anul 2023.
Material-dividende-septembrie-2024.pdfRandamentele dividendelor propuse de emitentii de pe piata principala a Bursei de Valori Bucuresti au avut o tendinta descendenta atat fata de anul trecut, cat si fata de estimarea ajustata din luna martie
Dividende anuntate sau votate 2023.pdfSi in acest an estimarile ajustate sunt in general mai mici decat cele initiale, motivul cel mai important fiind cresterea cotatiilor actiunilor in ultimele trei luni. Randamentele potentiale sunt de asemenea mai mici decat in urma cu un an, chiar daca cel mai mare dintre ele depaseste acum 20%.
Update material estimare dividende 2023.pdfAdunarile Generale anuale s-au incheiat de curand, iar in cele mai multe cazuri au fost aprobate propunerile de repartizare a profitului sub forma de dividende. Exceptia este Transgaz, ai carei actionari nu au aprobat nici propunerea managementului, nici pe cea a actionarului majoritar.
Dividende aprobate 2017.pdfPrimul loc in topul randamentelor propuse anul acesta este ocupat de o companie din afara indicelui BET-XT, Alumil Rom Industry, aceasta fiind de altfel la distanta destul de mare de restul emitentilor. La fel ca si anul trecut, companiile de stat din energie au randamente mari, cele mai bine pozitionate dintre ele fiind Romgaz si Nuclearelectrica. Totusi, dintre companiile de stat, Transelectrica si Electrica au avut un an 2017 slab, iar Transgaz va incerca si in acest an sa evite acordarea a 90% din profit sub forma de dividende.
Dividende propuse 2017.pdfTopul propunerilor de dividend de anul acesta este dominat de companiile de stat din sectorul energetic, acestea urmand sa distribuie 90% din profit sub forma de dividende, dupa ce Guvernul a aprobat un memorandum in acest sens. Este o varianta pe care Prime Transaction a luat-o in calcul anterior, in estimarile de dividend publicate in decembrie 2016.
Dividende propuse 2016.pdfRandamentele dividendelor distribuite de emitentii de la BVB ar putea scadea in 2017 comparativ cu anul curent, in principal din cauza rezultatelor financiare mai slabe. Chiar si asa, vorbim in continuare de cifre cu mult peste cele care pot fi obtinute din pastrarea banilor la banca. Mai mult decat atat, impozitarea este una favorabila, impozitul pe venitul din dividende fiind de doar 5%, fata de 16% in celelalte cazuri.
Dividende estimate 2016.pdfCu foarte putine exceptii, actionarii emitentilor listati la BVB au aprobat propunerile de dividende prezentate anterior de conducere. Asa cum ne-am obisnuit din anii trecuti, bancile si companiile de stat sunt printre primele care vor plati dividendele aferente profitului pe 2015, in timp ce SIF-urile sunt si de aceasta data printre ultimele.
20160509_Dividende aprobate 2015.pdfPropunerile de dividend ale emitentilor de la BVB au adus cateva surprize placute importante pentru investitori. Banca Transilvania si Conpet au tinut capul de afis din acest punct de vedere, cu cele mai mari randamente ale dividendelor propuse.
20160401_Dividende propuse 2015.pdfScaderile de pret din primele saptamani ale anului, impreuna cu rezultatele foarte bune publicate de o parte a emitentilor, au crescut randamentele maxime pe care ne asteptam sa le aduca dividendele emitentilor listati.
20160219_Dividende estimate 2015.pdfPagina 1 din 2
- 1
- 2